Om Jan

Jan_s-hJan Kjær
Jeg er født i Århus i 1971.

I 1992 kom jeg i lære som grafisk designer hos Finn Nygaard. Han flyttede senere sin tegnestue til København – og jeg flyttede med. Efter uddannelsen fik jeg job som AD-assistent på reklamebureauet Advance.

Mens jeg arbejdede på Advance, fik jeg udgivet min første tegneserie: ‘Vor Frues Orden’. Jeg tæller den ikke rigtig som min debut, fordi jeg bare var en glad amatør, der gjorde alting forkert, mens jeg arbejdede på den. Men det er bestemt den bog i min karriere, som jeg har lært mest af at lave.

Som 24-årig (i 1996) kom jeg ind på tegneserieskolen ‘The Kubert School’ i USA. Jeg færdiggjorde den 3-årige udddannelse på 2 år, fordi jeg havde erfaring fra min grafikeruddannelse. På skolen i USA lærte jeg ikke bare at tegne, men også at skrive historier.

Og så skulle jeg lige prøve kræfter med verdens hårdeste branche: filmbranchen i Hollywood. Jeg arbejdede i 3 år i Los Angeles som koncept- og storyboard-tegner. I 2002 udløb mit visum, og jeg valgte at rejse hjem.

Jeg har arbejdet free-lance for LEGO i 15 år (fra 1994-2009) og lavet alt fra logo-illustrationer og tegneserier til reklamefilmsinstruktion og konceptudvikling.
Og netop historie- og konceptudvikling syntes jeg var specielt interessant, og det gav mig lysten til at prøve at lave mine egne historier.

I 2004 debuterede jeg med min første ‘rigtige’ bog ‘Manga – 20 tips & tricks’. Samme år påbegyndte jeg arbejdet på Taynikma-serien med Merlin P. Mann. Fra 2005 til 2012 lavede vi 18 Taynikma-bøger sammen. Og vi har endda lavet en Taynikma-kortfilm “Legenden om Rax”, som er blevet vist på DR Ramasjang, og som kan ses på Filmstriben.

Jeg skriver og tegner dagen lang, og siden debuten i 2004 er det blevet til 68 bøger og udgivelse i 15 lande.