
Så er 2. udgivelse – i forbindelse med Nomernes 10 års fødselsdag – klar. “Manta og Skovpiraterne” er udkommet i en letlæsningsudgave (lix 14) som e-bog. Den kan købes her:
https://agama.ebog.dk/Manta-og-Skovpiraterne-lix-14…
Eller lånes her:
Så er 2. udgivelse – i forbindelse med Nomernes 10 års fødselsdag – klar. “Manta og Skovpiraterne” er udkommet i en letlæsningsudgave (lix 14) som e-bog. Den kan købes her:
https://agama.ebog.dk/Manta-og-Skovpiraterne-lix-14…
Eller lånes her:
Hej, hej! Og godt nytår allesammen. Jeg fik jo en spritny iPad Pro i julegave og downloadede med det Procreate. Jeg havde aldrig prøvet det før, og ‘Sødragen’ er en af mine allerførste tegninger. Og så opdagede jeg, at Procreate oven i købet har en ‘time lapse’-funktion, så den optager alle ens tegninger. Det er jo GENIALT! 🙂
Jeg hyggede mig lige med en omgang hurtig computerfarvelægning af dragen her. Se mig over skulderen, når jeg farvelægger … i 20 gange hastighed.
Jeg var til forældremøde i går på min søns skole. Han er netop begyndt i 4. klasse, og læsevejlederen startede mødet med nogle tal og statistikker omkring børn og læsning. Sammen med min egen erfaring fra mit virke som forfatter, danner der sig et kedeligt billede.
Jeg begyndte min karriere med fokus på læselyst for 17 år siden. Dengang i 2004 var der kommet en PISA-undersøgelse, der viste, at 10-årige danske drenge læste dårligt. Derfor udviklede Merlin og jeg Taynikma-serien. En serie, der for rigtige mange børn, blev deres ’første læsebog’. Så det var en god begyndelse.
Men der er kommet nye udfordringer. Børn på min søns alder ’gamer’ 3-4 timer om dagen. Jeg er ikke ude i en kamp mod spil. Jeg spiller selv både mobil- og konsolspil med stor fornøjelse. Men det er stadig min opfattelse, at 3-4 timers gaming om dagen påvirker børnenes opfattelse af resten af dagens aktiviteter negativt – og udfordr mig gerne på det synspunkt.
Det lader ikke til, at læselysten blandt børn i 2021 trives supergodt. Og det på trods af lærere, pædagoger og bibliotekarer, der gør en fantastisk indsats. Skolerne tvinges over på digitale platforme, på trods af at undersøgelser viser, at børn faktisk foretrækker (og får mere ud af) at læse fysiske bøger. Biblioteker skæres, PLC’er nedlægges og læselyst og litteraturformidling skrives ud af PLC’ernes formålsparagraffer? Det er fundamentet for al læring gennem læsning, der forkrøbles her.
Som en klog lærer sagde til mig, så er det jo for sent at fokusere på læselyst, når eleverne falder fra i 4. og 5. klasse. Den ekstra indsats bør ligge i indskolingen og børnehaven.
Så jeg tager gladelig arbejdshandskerne på, og det er med stor stolthed og glæde, at jeg sammen med passionerede lærere, pædagoger og bibliotekarer medvirker i læselystprojekter i Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Aabenraa, Hillerød, Fredensborg, Roskilde og på Lolland og på Bornholm.
Sign me up! Det er en vigtig mission, og jeg tager gerne 17 år mere.
Nyd lige mine seneste video, hvis du vil blive bedre til at tegne ting fra fantasien!
Jeg har netop indgået en aftale med Aarhus Kommunes Biblioteker om at lave den visuelle identitet til deres superspændende historie-projekt “Små stemmer – store fortællinger”. Det er virkelig en sjov idé, de har fået, for jeg skal skabe figurer baseret på børns tegninger. I maj måned holdt jeg en tegneserieworkshop for børn, og det er deres ideer, jeg skal arbejde videre på. Jeg skal lave 5 figurer i alt, og her kan I se en af de første: en lille koglemand opfundet af Frida på 11.
Jeg elsker bare nye spændende samarbejder. I dag havde vi et online kick off møde på et fantastisk læselystprojekt igangsat af Dragør Bibliotekerne og Fredensborg Bibliotekerne. Et projekt som er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Over det næste halve år, skal jeg sammen med konceptkonsulent Malin Lindeblad Kadijevic og forfatter Thomas Arnt lave workshops med ‘litterære brætspil’ hvor en række 5. klasser fra Dragør og Fredensborg, skal kreere deres egne brætspil baseret på fem forskellige bøger. I slutningen af 2021 holder vi ‘Store spilledag’, hvor eleverne kan fremvise og afprøve hinandens spil. Og om cirka et år kommer der så en drejebog med al den erfaring, vi har samlet i løbet af processen. Den bliver delt gratis ud, så andre skoler og biblioteker kan blive inspireret til at også at skabe læselyst gennem ‘litterære brætspil’.